Áfa és számlázás 2020-ra vonatkozó változásai, aktuális kérdései

2020. január 1-től változnak az áfa rendelkezései és az ehhez kapcsolódó számlázási teendők. Előadónk A-Z-ig ismerteti azokat a változásokat és szabályokat, amelyek alapján 2020-tól dolgoznunk kell.

Jelenős változások történnek a közösségi ügyletek szabályozásában, másrészt a közösségi joghoz igazodva a belföldi ügyletekre vonatkozóan is új adóvisszatérítési eljárásokat vezetnek be.

2019. december 03.
10:00 - 16:00
(Regisztráció: 9:30 - 9:55)
Hotel Hungaria City Center****

Főbb témakörök

* 2020-ra vonatkozó, már kihirdetett változások * A Héa reform lényege * A behajthatatlan követelés áfa tartalmának visszaigénylése * Különleges áfa visszatérítési szabály bevezetése a közösségi joggyakorlat alapján * A határon átnyúló ügyletek áfa megítélésének új szabályai * A közösségi ügyletek áfa megítélésének új szabályai – az ún. gyors intézkedések (Quick fix) * A közösségi adómentes értékesítés megváltozott szabályai * Új bizonylatok a kiszállítás igazolására a közvetlenül hatályos EU tanácsi Vhr. alapján * A láncértékesítés szabályainak változása * A vevői készletes egyszerűsítés újraszabályozása * Változik az export adómentességnél a harmadik országba történő kiléptetés igazolása * Az import áfa levonhatóságával összefüggő új szabály * A nemzetközi fuvarozás adómentességének további szűkülése * Kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás adómérték csökkenése 5 %-ra és a turizmusfejlesztési hozzájárulás bevezetése * Az idegenforgalmi árrés adózás változása * Az eva megszűnésével kapcsolatos áfa kezelés

* Aktuális áfa és számlázási kérdések * Egyes ügylettípusok számlázási specialitásai (termékeladás, szolgáltatásnyújtás, részletfizetéses ügyletek, építési szolgáltatások, generál kivitelezés, időszakos elszámolású ügyletek, esetenként teljesülő ügyletek, keretszerződés alapján teljesített ügyletek, részteljesítés és teljesítés, részszámlák, az ügynöki jutalékok bizományi díj számlázása, közvetített szolgáltatások, összetett ügyletek számlázása, járulékos költségek számlázása, előleg, foglaló, kaució, lelépési díj, a fordított adózású ügyletek számlázása, térítésmentes ügyletek helyes számlázása és áfa kezelése, az utalványok számlázása)

* Alanyi mentesség * Mire kell vigyázni, mikor kell áfázni még az alanyi mentesnek is? * A KATA-s vállalkozó mégis áfázik? * Az alanyi mentesek közösségi ügyletei

* Az ingatlan bérbeadása * Adómentesség és adókötelezettség * Bejelentési kötelezettség * Hogyan lehet visszamenőlegesen megváltoztatni az áfa státuszt? * KATA-skénti ingatlanbérbeadás áfa specialitásai * Mire kell vigyázni, hogy ne kelljen áfázni? * Kereskedelmi szálláshely szolgáltatás és az ingatlan bérbeadás elhatárolása – miért fontos? * A kereskedelmi szálláshely szolgáltatás új szabályai 2020

* Az ingatlan eladása, vásárlása és építése * Mitől függ az adómentesség és az adókötelezettség * Az egyes ingatlanfajták helyes adózása * Mikor kerül sor utólagos áfa befizetésre illetve visszaigénylésre az ingatlan értékesítésekor * A figyelési időszak * A saját rezsis beruházás áfa -beli fogalma * Az 5 %-os lakás áfa kivezetésével összefüggő gyakorlati tudnivalók * Az ingatlan értékesítés számlázása * Az előleg és foglaló az ingatlan eladásnál * A generálkivitelezős és az építési szolgáltatásos konstrukció eltérő kezelése * Az ingatlan bérbeadása

* Időpontok és bizonylatok az áfában * Mi a teljesítési időpontja és melyik időszaki bevallásban illetve hol kell szerepeltetni? * Mi az áfa levonás bizonylata és az időpontja (adóköteles belföldi ügyleteknél, belföldi fordított adózásnál, közösségi termékbeszerzésnél, közösségi szolgáltatás igénybevételnél, termékimportnál, előlegnél, részteljesítésnél)? * Egyéb dokumentumok az adólevonáshoz * A számlabefogadó felelőssége mire terjed ki?

* Az utalványokra vonatkozó érvényes szabályozás és bizonylatolás

* Devizás számlák kiállítása és forintosítási időpontja ügylettípusonként

* Számlakorrekciók szabályai * Milyen egy szabályos korrekciós bizonylat és az egyes számlakorrekciókat melyik adóbevallásban szükséges szerepeltetni?

* A cégautó áfa szabályai * A személygépkocsi áfa-beli fogalma * A személygépkocsi beszerzés * Az üzemeltetési költségek áfa kezelése * A bérleti díjra, lízingdíjra vonatkozó hatályos szabályok alkalmazása a gyakorlatban

* Az elektronikus számlázás és a számlabefogadás

* Nemzetközi ügyletek számlázása * Milyen ügyletekhez és kiknek szükséges közösségi adószám? * Határon átnyúló szolgáltatások számlázási szabályai, teljesítési hely szabályok * Közösségi adómentes értékesítés új szabályai 2020-tól * Közösségi termékbeszerzés * Láncértékesítés külföldre és külföldről * Háromszögügylet * Belföldre be nem hozott termék eladása * Fel- vagy összeszerelés külföldön * Közösségi szolgáltatások és szolgáltatás igénybevételek

* Szakmai konzultáció

 

Részvételi díj

24.900 Ft/fő + ÁFA

 

KEDVEZMÉNYEK

17.900 Ft/fő + ÁFA, ha egy cégtől többen jelentkeznek.

21.900 Ft/fő + ÁFA, ha jelentkezése  november 20-ig beérkezik hozzánk.

A különböző kedvezmények nem összevonhatók!

Ebéd (igény esetén): 3990 Ft/fő + ÁFA

 


 

 

Jelentkezési és részvételi feltételek

Egyéb információk: Az ár tartalmazza az információs anyag és a reggeli frissítő, kávé költségét.

Az ebéd külön igényelhető, melyet az alap részvételi díj nem tartalmaz. Esetleges ebéd igényét a jelentkezési lapon jelezheti. A rendezvényeinken nyújtott étel-ital fogyasztás (a reggeli bekészítés, valamint igény esetén az ebéd), mint természetbeni juttatás után a közterheket a résztvevő cégnek kell megfizetni, ezért a számlánkban a költségeket megbontjuk.

Jelentkezési és részvételi feltételek:
1. A rendezvényre való jelentkezés az aktuális részvételi díj elfogadásának és egyben megrendelésnek minősül, ezért a rendezvény megvalósulása esetén fizetési kötelezettséget von maga után. A rendezvényről való távolmaradás nem mentesít a részvételi díj megfizetésének kötelezettsége alól.
2. A regisztrációról online regisztrációs rendszerünk automatikus visszaigazolást küld a megadott e-mail címre, amely tartalmazza a megadott jelentkezési adatokat.
3. Az átutalásos számlát a regisztrációt követően, 8 napos, de legkésőbb a rendezvény napjáig szóló fizetési határidővel, postai úton küldjük meg.
4. A rendezvényen csak azok az ügyfelek vehetnek részt, akik regisztráltak a rendezvényre, a részvételi díjat előzetesen megfizették, illetve a helyszínen bemutatják az átutalás elindításáról szóló dokumentumot, vagy a részvételi díjat a rendezvény helyszínén készpénzben kiegyenlítik.
5. Felhívjuk a regisztrálók figyelmét, hogy a rendezvényekről kép- és hangfelvétel, illetve fénykép készülhet. Ezeket a hang és képanyagokat nyomtatott és online anyagainkban, illetve a konferenciáról szóló tudósításban felhasználhatjuk.

Lemondási feltételek:
Lemondást csak írásban fogadunk el, legkésőbb a rendezvény előtt egy héttel. Határidőn belüli lemondás esetén a már esetlegesen átutalt részvételi díjat 100 %-ban visszatérítjük. A lemondási határidőt követően beérkezett regisztrációkat a rendezvény közelsége miatt visszamondani nem lehet.
Amennyiben a résztvevő nem jelenik meg a rendezvényen, a részvételi díjat nem áll módunkban visszafizetni, illetve a részvételi díjra vonatkozó követelésünk érvényesítésétől eltekinteni.
A résztvevő személyének módosítására határidő nélkül van lehetőség!

Lemondást csak írásban fogadunk el a következő elérhetőségen: info@infoszfera.hu

További rendezvényeink

Széchenyi 2020