Amire sokszor a nagyok sem figyelnek – Tárgyi eszközök figyelési ideje

Ebben a paragrafusban szabályozzák a cégek részére, hogy a vállalkozás működésének érdekében vásárolt tárgyi eszközöknek hány évig kell a vállalat szolgálatában állnia ahhoz, hogy jogosult legyen az előzetesen felszámított ÁFÁ-t levonásba helyezni.
Minden év végén végig kell venni, hogy értékesített-e a cég az év folyamán tárgyi eszközt, vagy volt-e ÁFA mentes bevétele és ehhez a tevékenységhez vett-e igénybe tárgyi eszközt?

 

 

 

 

 

Amennyiben igen akkor a következőképpen kell eljárni

 

* A törvény az eszközöket két csoportra bontja. Ingók és ingatlanok.

– Ingó eszközök esetén 60 hónap a figyelési (cég működését szolgálandó) idő

– Ingatlan esetében 240 hónap a figyelési idő.

 

A törvény azt mondja, hogy ez idő alatt a tárgyi eszköznek, vagy ingatlannak a cég könyveiben kell szerepelnie (a cég használatában kell lennie) ahhoz, hogy a beszerzéskor (aktiváláskor) visszaigénylésbe helyezett ÁFA továbbra is visszaigényelhető maradjon.
Ez az informatikai eszközöknél jelenthet problémát, hiszen ezek az eszközök jellemzően csak a társasági adó törvényben meghatározott 3 évig vannak használatban a cégnél. A gyors fejlődés miatt azonban ennyi idő alatt rendre el is avulnak.

 

Az alábbi példában bemutatjuk, hogyan kell eljárni az ÁFA korrigálásával, ha a cég nem tartja meg 5 évig az eszközt, csak a ténylegesen használt 3 évig és értékesíti is az eszközt.

 

Tegyük fel, hogy az eszköz beszerzési értéke: 200.000 Ft. Ennek az ÁFA vonzata 54.000 Ft. A beszerzéskori aktuális bevallásban ezt az 54.000 Ft-ot visszaigényelte.

Az eszközt lecserélik, és nem a raktárba teszik porosodni, hanem értékesítik. Ebben az esetben a cég csak az eszköz a tényleges használati időtartamára volt jogosult a visszaigénylésre ez 3 év. Erre a 3 évre számolt levonható ÁFA: (54.000 Ft / 5) * 3 = 32.400 Ft. Mivel az eszköz aktiválásakor a teljes 54.000 Ft levonásra került a levonásra nem jogosult 21.600 Ft-ot adó növelő tételként be kellene vallani és fizetni.

Az elszámolás során az értékesítés ellenértékét figyelembe lehet venni. Ha a cég az eszközt 10.000 Ft + ÁFA-ért értékesítette, akkor az ÁFA értékével (2.700 Ft) csökkentheti a befizetendő adót.

Amennyiben az arányosított ÁFA és az értékesítés ÁFA a különbözetének abszolút értéke meghaladja a 10.000 Ft-ot adó növelő tételként kell a bevallásban bevallani.
A fenti példa alapján: 21.600 Ft – 2.700 Ft = 18.900 Ft a fizetendő adó. Az adót természetesen 1.000 Ft-ra kerekítve kell megfizetni.
Az ilyen jellegű tárgyi eszközfigyelést, és arányosítást az adóév utolsó bevallásában kell megtenni függetlenül attól, hogy év elején, közepén vagy végén történt az értékesítés.

Készítette a Taxversum Könyvelő Iroda

Forrás: Taxversum.hu


Széchenyi 2020