Egerszegi Anna

Egerszegi Anna

VOICE COACH

Workshop: Beszédtechnika – „A hangom én vagyok”
Amikor valaki egy előadásra készül, hosszasan tervezi annak szerkezeti felépítését, megalkotja a diáit – de arra sokan már egyáltalán nem fordítanak energiát, hogy mindezt érthetően mondják majd el. Pedig a beszéd technikai kivitelezése során négy szempontot is figyelembe kell(ene) venni: a légzéstechnikát, a hangképzést, az artikulációt, és ha mindez megvan, akkor ezekre az alapokra épülnek rá a beszéd zenei eszközei, a hangsúly, az intonáció, a tempó, a ritmus és a hangerő. Érdemes hát ezekre is kiemelt figyelmet fordítani.
Anna konferenciák és workshopok rendszeres előadója, a Színház- és Filmművészeti Egyetem és a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola oktatója. 2012 óta tart egyéni és csoportos beszédtechnika tréningeket riportereknek, színészeknek, közép- és felsővezetőknek, illetve mindazoknak, akik munkaeszközként használják a hangjukat vagy „csak” fontos számukra a tiszta, helyes beszéd. Hisz abban, hogy a jól képzett, szép hang hatalmas „varázserővel” bír: ahogy az igényes és ápolt külsőhöz, úgy a kellemes hanghoz is automatikusan pozitív tulajdonságokat társítanak az emberek. A saját hang megtalálásához vezető úton alázatra és kitartásra van szükség mindkét fél részéről – éppen ezért igazi missziónak tartja a beszéd tanulását és tanítását is. A szakmája a szenvedélye is egyben: vallja, hogy csak így lehet a beszédfejlesztést csinálni. És csak így érdemes is.
Legnagyobb vagy legemlékezetesebb közönség?
A legemlékezetesebb egy csoport, amelyet 25 sportriporter alkotott. Kezdésként felfektettem mindenkit az asztalokra, hogy gyakoroljuk a helyes légzéstechnikát. Csillogó szemekkel várták a folytatást, de aztán nagyon örültek a szakmai fejlődésüknek is… :) A legnagyobb egy 600 fős teltházas színházterem.
Legemlékezetesebb baki?
Egy előadássorozattal négy társammal hónapokig jártuk az országot és minden nap Magyarország másik csücskében adtunk elő. Egy székesfehérvári esetet mindenhol elmeséltünk, így aznap is – azzal a felkiáltással, hogy „ez a naaagyon távoli Székesfehérváron történt”. A baj csak az volt, hogy aznap éppen Székesfehérváron voltunk. Tanulság: nem lehet és szabad rutinból előadni, bármennyire is legyél fáradt és álljon akárhány előadás és km is mögötted…
Egyetlen tanács egy kezdő előadónak?
Minden profi kezdőként kezdte és attól vált profivá, hogy nem hitte el két előadás után, hogy már célba ért. Lebegjen a szemed előtt: ez nem egy szakkör, ez egy szakma!
Legmeghatározóbb előadás, amin részt vettél?
Minden előadásban van valami, amit tovább tudok vinni magammal: profizmus, magabiztosság, érdekesség. Minden előadó más és más, de ha ért ahhoz, amiről beszél és ezt át is tudja adni, akkor – ha csak egy mondata is akár, de – meghatározó marad számomra.

Széchenyi 2020