Meghirdették a 2016. évi Magyar innovációs nagydíj pályázatot

Kiírta a 2016. évi Magyar innovációs nagydíj pályázatot a Magyar Innovációs Alapítvány együttműködő partnereivel közösen, a díjjal hagyományosan az év legjelentősebb műszaki, technológiai, gazdasági innovációs teljesítményét ismerik el – jelentette be Pakucs János, a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) alapító elnöke Budapesten, a Magyar Innovációs Klub rendezvényén.

Ismertette: a huszonötödik alkalommal kiírt pályázatra 2017. február 15-ig lehet jelentkezni, a nagydíj mellett öt kategóriában szakmai innovációs díjat adnak át. A 2014. január 1. után alapított legeredményesebb startup vállalkozásnak a MISZ Startup innovációs díját ítélik oda.

Az elismeréseket 2017. március végén fogják átadni az Országházban. Az elnök tájékoztatatása szerint a beérkező pályázatokat egy 19 tagból – egyetemi professzorokból, vállalati vezetőkből, az innovációs nagydíjat korábban elnyert vállalatok vezetőiből – álló független bíráló bizottság értékeli. A díjak odaítélésénél döntő szempont a többlet árbevétel elérése az innováció révén. A MISZ elnöke kiemelte: az elmúlt 24 évben a pályázat keretében 1119 innovációs teljesítményt ismertek meg, közülük 189 kapott elismerést.

Az innovációs nagydíjat elnyert cégek között 7 nagyvállalat, valamint 15 kis és közepes vállalat is található. Monszpart Zsolt, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI) innovációs és általános elnökhelyettese arról tájékoztatott, hogy 2015-ben és az idén a hivatal által menedzselt innovációs célú pályázati kiírások forrásösszege elérte a 200 milliárd forintot. Monszpart Zsolt szerint akkor javul majd az ország versenyképessége, ha nemzetközileg is több lesz az eredményes vállalat. Ezért az NKFI azokat a cégeket díjazza, ahol remény van rá, hogy az adott vállalkozás a nemzetközi piacon is megállja majd a helyét – tette hozzá.

A klub rendezvényén az előző évi díjazott cégek – az evopro, az Aquaprofit Kft., a BHE Bohn Hungary Elektronikai Kft. és a DAK Acélszerkezeti Kft. – bemutatták nyertes innovációjukat, kiemelve a piacon elért eredményeiket.


Széchenyi 2020