NGM: még négy napig kérhetik az adókedvezményt a tavalyi első házasok

Mintegy 20 ezer házaspárnak már csak 4 napja van a havi 5 ezer forint adókedvezmény lehívására – hívja fel a figyelmet a Nemzetgazdasági Minisztérium (MGM).

A KSH statisztikája szerint csaknem 46 ezer házasságkötés volt 2015-ben, 7 ezerrel több, mint 2014-ben.Tavaly 12 ezren adtak le munkáltatójuknak nyilatkozatot arról, hogy igénybe szeretnék venni az első házasok kedvezményét, ez töredéke annak, ahányan ténylegesen élhettek volna a kedvezménnyel.

A szaktárca számítása szerint a 46 ezer házasságból legalább 30 ezer ifjú pár megfelel a feltételeknek, akik mind kérhetnék az „állam nászajándékot”.

Az NGM felhívja a figyelmet arra, hogy akik tavaly kötöttek házasságot, ám adóelőlegükből nem érvényesítették a kedvezményt, azok most még kérhetik: a mintegy 20 ezer érintett házaspárnak mindössze annyi teendője van, hogy az szja-bevallás 20. sorába beírja a neki járó kedvezmény összegét, valamint a 151. sorban megadja házastársa adatait, továbbá a kedvezményre vonatkozó döntésüket.

A közlemény szerint a kitöltésnél arra kell ügyelni, hogy a kedvezmény az összevont adóalapból jár. A 2015. adóévben ennek összege havi 31 250 forint. Ezt kell beszorozni a házasságban töltött hónapok számával, azzal hogy az esküvő hónapját követő hónap az első hónap – írja közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Az NGM közleményében hangsúlyozza: a kormány Európában egyedülálló módon támogatja a családalapítást, 2015-ben debütált az első házasok kedvezménye.

A szabályozás egyszerű, a házasságkötést követő 24 hónapon keresztül az ifjú házasok együttesen havi 5 ezer forint adónak megfelelő kedvezményt érvényesíthetnek. A kedvezmény azoknak jár, ahol legalább az egyik fél az első házasságát köti.


Széchenyi 2020