NGM: több mint ezer lakáskiadónak érdemes most pótolnia adózási hiányosságait

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) megkezdte a közösségi szálláshelymegosztó-portálok adatainak elemzését, a májusi adatok alapján több mint ezer bérbeadónak érdemes rendeznie az államkassza felé az ingatlankiadásból származó jövedelme utáni elszámolást – hívta fel a figyelmet a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

NGM – Kiemelik: egy közösségi szálláshelymegosztó-portál adatainak elemzéséből kiderült, hogy májusban 441 településen 5206 bérbeadó 8299 ingatlant kínált. Tételes átalányadózásra 3925-en jogosultak. Voltak olyan magánszemélyek is, akik több mint 20 ingatlant hasznosítottak. Esetükben az előzetesen becsült bevétel mintegy havi 50 millió forint.

Az átalakított adóhivatal minden érintettnek segít a lehető legkedvezőbb adózási mód kiválasztásában – tették hozzá. A költségvetés és a tisztességes adófizetők érdekében a NAV kockázatelemzői a rendelkezésére álló információkat összevetik a hónapról hónapra legyűjtött adatokkal. A hivatal ellenőrzést csak akkor rendel el, ha valaki még ezt követően sem teljesíti megfelelően a kötelezettségeit – írták.

A tárca közleménye rámutat: az ügyfélbarát adóhivatalnak nem a bírságolás a célja, hanem az, hogy mindenki a szabályokat betartva adja ki az ingatlanját, és ellenőrzésre, bírság kiszabására már ne is legyen szükség.

Érdemes a tételes átalányadózást választani, hiszen így szobánként évente mindössze 38 400 forint közterhet kell leróni – írta az NGM. Ezen felül a vendégektől beszedett idegenforgalmi adót kell befizetni az önkormányzat kasszájába.

A szálláshelymegosztó-portálokon kínált ingatlanok kiadása nem bérbeadásnak, hanem szálláshely-szolgáltatásnak minősül, ezért adószám kiváltása, és a tevékenység végzéséhez a jegyző engedélye mindenképp szükséges – hívták fel a figyelmet.


Széchenyi 2020