NÚSZ: január végéig érvényes a tavalyi e- autópálya matrica

Január 31-ig érvényes a tavaly megváltott éves országos és megyei autópálya matrica – mondta Kibédi-Varga Lajos, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ) szóvivője az M1 aktuális csatorna műsorában.

Autópálya matrica: az autósoknak a következő alig több mint két hét áll rendelkezésére megváltani a 2016-os éves matricát.

Elmondta, az adatok szerint egyre többen veszik igénybe a rendszert, és olyanok is autópályát használnak, akik eddig nem tették. Tavaly 2,3 millió, 400 ezerrel több magyar autó vette igénybe a díjköteles utakat. Az ellenőrzési rendszer adatai szerint még ennél is több, 3 millió külföldi autó közlekedett az utakon tavaly, ami jelentős tranzitforgalmat mutat. A 10 napos matricából több mint 8 millió fogyott.

Kiemelte: nincsen érdemi változás az e-matricák rendszerében, nem emelkedtek az árak, és nincsenek új díjkategóriák sem.

Közlése szerint az e-matricás rendszerben a személyautók számára díjköteles szakaszok köre 2016 január elsejétől két, tavaly átadott, a gyorsforgalmi hálózatba kapcsolódó úttal – M43 Makó-országhatár és M85 új szakaszai – bővült, más változás nem történt. Az M86-os autóúton és az M9-es autóúton a személyautók után nem kell használati díjat fizetni, ebben 2016-ban sem várható változás.

A jogosulatlan úthasználók aránya 2-3 százalék között alakul, ami nemzetközi szinten is kedvező – mondta.


Széchenyi 2020