Mabisz: mintegy 300 termelő fordult fagykár miatt a nagy biztosítókhoz

Mintegy 300 termelő fordult fagykár miatt a három nagy biztosítóhoz – mondta Füzesi Dániel a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) mezőgazdasági bizottságának elnöke. Hozzátette: az első becslések szerint az áprilisi fagyhullámok okozta kár miatti kifizetések összege meghaladhatja a félmilliárd forintot.

Általában a nagyobb termelő k kötnek biztosítást, a kisebb gazdálkodóknál, finanszírozott termelés esetén előírják a biztosítási védelmet, valamint a kárenyhítési rendszer is díjtámogatást ad az ültetvénytulajdonos mezőgazdasági termelőknek – ismertette a bizottsági elnök.

Tíz évente 3-4-szer van ilyen hideghullám, az idén korán indult a tavasz, hirtelen lett meleg, így a múlt heti hideg szinte minden növénynél kárt okozhatott, jellemzően a csonthéjasoknál és az almatermésűeknél.

A komplex mezőgazdasági kárkezelési rendszerről elmondta: a kormány azt tűzte ki célul, hogy fokozza a termelők öngondoskodását, ezért a kárenyhítés csupán 50 százalékát kapja meg a termelő, amennyiben nem köt üzleti biztosítást. A Mabisz tapasztalatai azt mutatják, hogy sok gazdálkodó utólagosan próbál biztosítást kötni.


Széchenyi 2020