EKAER és a BIREG rendszer /e-learning/

2021-től az EKAER bejelentési kötelezettség csak a bejelentésköteles termékek Közösségen belüli beszerzésére, értékesítésére, egyéb célú behozatalára és kivitelére, valamint az első belföldi nem végfelhasználó részére történő áfaköteles értékesítésre vonatkozik.  Az EKAER bejelentésköteles termékek köre azonos a korábban az EKAER szabályozás szerint kockázatos terméknek nevezett termékek körével, legalább is egyelőre – a termék listáját továbbra is a 2014-ben kiadott 51/2014. NGM rendelet tartalmazza.

 

A BIREG szabályozás

2021. január 27-én jelent az a Kormányrendelet, melynek értelmében a BIREG kötelezettség köre szűkült! A BIREG-kötelezettség 2021. február 4. óta a CEMT, illetve bilaterális engedélyekre, valamint a belföldi kabotázsra vonatkozik.

A 2021-től hatályos BIREG rendelkezések szerint az alábbi Magyarország területét érintő, Magyarország területén engedélyköteles vagy engedély birtokában végzett fuvarfeladatra, üresfutásra vonatkozó BIREG fuvarregisztrációval rendelkező gépjárművek vehetnek részt a közúti forgalomban:

 • Díj ellenében nemzetközi közúti árutovábbítást végző, 3,5 tonnát meghaladó megengedett legnagyobb össztömegű tehergépjármű.
 • A saját számlás nemzetközi közúti áruszállítást végző, 3,5 tonnát meghaladó megengedett legnagyobb össztömegű tehergépjármű.
 • A Magyarország területén végzett kabotázs* fuvarozást végző tehergépjármű.

 

BIREG – regisztrációs kötelezettség az üzembentartónál, ellenőrzési kötelezettség a feladónál, címzettnél

A BIREG kötelezettség azonban a közösségi engedély alapján végzett fuvarfeladatokra – a kabotázst kivéve – nem vonatkozik. Ez azt jelenti, hogy a külföldi tehergépjármű üzembentartóknak a BIREG-ben abban az esetben kell regisztrálnia, ha az adott viszonylat alapján az adott fuvarfeladatra kötelező használni a CEMT engedélyt vagy bilaterális engedélyt. Ez lényegében harmadik országból érkező, vagy országba irányuló szállítási viszonylatokat jelent.

 

A BIREG rendszerben az említett fuvarfeladatokat végző tehergépjármű üzembentartóinak kell regisztrálni, de engedély ellenőrzési, illetve BIREG-regisztrációs ellenőrzési kötelezettség a belföldi feladóknál és címzettnél áll fenn.

A BIREG regisztrációs kötelezettség elmulasztása esetén a tehergépjármű üzembentartók 800.000 forintos, míg az ellenőrzési kötelezettséget elmulasztó feladó vagy a címzett 300.000 forintos értékhatárig bírságolható. Az árut harmadik országból fogadó vagy oda küldő belföldi címzetteknek, illetve feladóknak tisztában kell lenniük a tehergépjármű üzembentartók BIREG-gel kapcsolatos kötelezettségeivel, annak érdekében, hogy a BIREG regisztrációs kötelezettség teljesítését ellenőrizni tudják, így elkerülve a saját bírságot.

 

Ezt a képzést elsősorban kockázatos (új néven bejelentés-köteles) termékekkel kereskedőknek, illetve fuvarozási tevékenységet végző vállalkozásoknak ajánljuk.

 

Részvételi díj

19.900 Ft/fő + ÁFA

Kedvezmények

9.900 Ft/fő + ÁFA, ha jelentkezése június 30-ig beérkezik hozzánk.

A különböző kedvezmények nem összevonhatók!

Az online képzés 1 videó modulból áll, melynek időtartama 127 perc.

Az ár tartalmazza az online képzést és az előadás anyagát letölthető pdf formátumban.

Főbb témakörök

 • EKAER alapvető szabályai és összevetés a korábbi szabályokkal
  • Milyen esetekben kell EKAER számot kérni?
  • Bejelentés-köteles termékek az új kockázatos termékek
  • Milyen termékekre kell EKAER szám?
  • Biztosítékadási kötelezettség és mentesülés
  • Kinek kell kérni EKAER számot?
  • EKAER mentességek
  • Hogyan kell EKAER számot igényelni?
  • Önkéntes EKAER bejelentés
  • Mit kell bejelenteni és meddig?
  • Szankciók
  • EKAER és Brexit
  • Informatikai fejlesztések
 • BIREG az új EKAER?
  • Előzetes elektronikus engedélyregisztrációs rendszer (BIREG)
  • Kik érintettek?
  • Milyen szankciókra lehet számítani?

 

Videó

Kérjük, a felvétel megtekintéséhez kattintson az alábbi linkekre:

https://infoszfera.videosquare.eu/hu/channels/details/7312,EKAER_2021-es_valtozasok_es_a_BIREG_rendszer

Minden jog fenntartva!

(A felvétel megtekintéséhez egyedi felhasználónév és jelszó szükséges. Amennyiben még nincs felhasználóneve és jelszava, rendelje meg tananyagunkat.)

Esetleges hibajelenségek

1. Hibaüzenet: “A felvételek megtekintéséhez az Adobe Flash Player szoftver egy újabb verziójára van szükség…”. Megoldás: Töltse le, és telepítse az Adobe Flash lejátszó legfrissebb verzióját!

2. A lejátszás akadozik: Valószínűleg nincs elegendő sávszélesség a videó lejátszásához. (Hálózati igény: Minimálisan 800KBps-1MBps letöltési sávszélesség.)

Megrendelés feltételei

Egyéb információk:

Az infoszfera.hu honlapon közzétett film, videófelvétel és egyéb szerzői mű kizárólag a mű szerzője, az előadók, illetve az Infoszféra Kft. írásbeli engedélyével terjeszthető, közvetíthető a nyilvánosság felé, illetve tehető nyilvánosság számára hozzáférhetővé online felületeken. A konferenciák videófelvételeinek letöltése szigorúan tilos! Az Infoszféra Kft., a szerző és az előadók a megjelentetett felvételek, szakmai anyagok írásbeli engedély nélküli felhasználását a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. tv. 36. § (2) alapján megtiltják.

Egyéb információ:

Az ár tartalmazza az online videó tananyagot.

Technikai probléma esetén kérjük, hívja a 30-318-4455-ös telefonszámot!

Jelentkezési és részvételi feltételek:

1. A videokonferenciára/e-learning-re való jelentkezés az aktuális részvételi díj elfogadásának és egyben megrendelésnek minősül, ezért fizetési kötelezettséget von maga után.
2. A jelentkezésről online regisztrációs rendszerünk automatikus visszaigazolást küld a megadott e-mail címre, amely tartalmazza a megadott jelentkezési adatokat.
3. A részvételi díjról átutalásos számlát küldünk.
4. A bejelentkezéshez szükséges egyedi felhasználónevet, jelszót, és az anyag(ok) elérhetőségét a számla kiegyenlítése után küldjük majd el a megrendelőnek.
5. Az egyedi felhasználónevek az első belépéstől számított 30 napig érvényesek!

Széchenyi 2020