Panasztörvény – Kötelezettségek, feladatok – e-learning

A 2023. évi XXV., a panaszokról, a közérdekű bejelentésekről, valamint a visszaélések bejelentésével összefüggő szabályokról szóló törvényt, amely a magyar vállalkozások jelentős részére is kiterjed. A törvényhez kapcsolódó visszaélés-bejelentő rendszer bevezetése számos részfeladatot foglal magába: belső szervezési, jogi, informatikai részei vannak, amelyhez a hatékony működés biztosítása végett tájékoztatási, oktatási feladatok is járulnak.

 

KIKRE VONATKOZIK A TÖRVÉNY?

– A pénzmosás és a terrorizmus megakadályozásáról szóló törvény hatálya alá tartozó foglalkoztatóknak, így például az ADÓTANÁCSADÓKNAK, KÖNYVELŐKNEK, KÖNYVVIZSGÁLÓKNAK, ÜGYVÉDEKNEK, PÉNZÜGYI SZOLGÁLTATÓKNAK VAGY SZÉKHELYSZOLGÁLTATÓKNAK. (számukra megindult a 60 napos nyitva álló határidő!)
– A 250 fő feletti foglalkoztatottal rendelkező vállalkozások (számára megindult a 60 napos nyitva álló határidő!)
– Azon vállalkozások számára, ahol a munkavállalói létszám eléri az 50 főt, viszont nem haladja meg a 249 főt, legkésőbb 2023. december 17-ig kell teljesülnie a követelményeknek.
– A belső visszaélés-bejelentési rendszert főszabály szerint valamennyi közszférában működő jogalanynak is létre kell hoznia. Ez alól mentesülhetnek a 10.000 főnél kisebb lakosú önkormányzatok, illetve az 50-nél kevesebb munkavállalót foglalkoztató helyi önkormányzatok, az állam vagy helyi önkormányzatok tulajdonában álló gazdasági társaságok vagy az irányításuk alatt álló költségvetési szervek. Esetükben a szabályozás 2025. január 1-jétől alkalmazandó.

 

HATÁRIDŐK

A jogszabály két fontos ponton megkülönbözteti a kis- és középvállalatokat a nagyvállalatoktól. A kkv-knál, fő szabály szerint, 2023. december 17. a bevezetés határideje, a többi szervezetre a törvény kihirdetésétől számított 60. nap, azaz 2023. július 24. A másik fontos különbség, hogy a kkv-k közösen is üzemeltethetnek belső visszaélés-bejelentő rendszert, a többieknek azonban saját erre szolgáló bejelentő felületre, saját eljárási szabályzatra, saját szervezeti egységre vagy kiszervezett megbízottra (külső szervezetre vagy bejelentővédelmi ügyvédre) van szüksége.

Részvételi díj

24.900 Ft/fő + ÁFA

KEDVEZMÉNYEK

19.900 Ft/fő + ÁFA, ha jelentkezése június 30-ig beérkezik hozzánk.

 

Az online képzés 1 videó modulból áll, melynek időtartama 267 perc.

Az ár tartalmazza az online képzést és az előadás anyagát letölthető pdf formátumban.

Főbb témakörök

Alapok:

• Kiknek, mikortól kötelező visszaélés – bejelentési rendszert létrehozni
• Az egyéni vállalkozások problémái, összeférhetetlenség
• Ki, miről tehet bejelentést, elutasítási indokok, az egyéb bejelentések sorsa
• Hogyan kell a bejelentőrendszert működtetni: eljárási szabályok
• Tájékoztatási kötelezettségek
• Bejelentővédelmi ügyvéd vagy egyéb kiszervezés esetei, összeférhetetlenségi szabályok

Bejelentővédelem részletszabályai:

• Milyen szabályok vonatkoznak a bejelentőkre, a bejelentettekre, információ-szolgáltatókra
• Bejelentővédelmi eszközök, kötelezettségek
• Belső képzés, szerződéses partnerek tájékoztatása

Adatvédelem:

• Kit, miről és hogyan kell tájékoztatni
• Érintetti jogok és korlátozások

Speciális szabályok:

• Állami, önkormányzati szervek eltérő szabályai
• Egyes állami szervekre vonatkozó eltérő szabályok

Minta dokumentumok és azok alkalmazása 

 

Videó

Kérjük, a felvétel megtekintéséhez kattintson az alábbi linkekre:

https://infoszfera.videosquare.eu/hu/channels/details/10395,Panasztoreny

(A felvétel megtekintéséhez egyedi felhasználónév és jelszó szükséges. Amennyiben még nincs felhasználóneve és jelszava, rendelje meg tananyagunkat.)

Minden jog fenntartva!

Esetleges hibajelenségek

1. Hibaüzenet: “A felvételek megtekintéséhez az Adobe Flash Player szoftver egy újabb verziójára van szükség…”. Megoldás: Töltse le, és telepítse az Adobe Flash lejátszó legfrissebb verzióját!

2. A lejátszás akadozik: Valószínűleg nincs elegendő sávszélesség a videó lejátszásához. (Hálózati igény: Minimálisan 800KBps-1MBps letöltési sávszélesség.) Kérjük, a közvetítői képernyő bal alsó sarkában lévő fogaskerék ikonra kattintva állítsa kisebbre a felbontást.

Megrendelés feltételei

Egyéb információk:

Az infoszfera.hu honlapon közzétett film, videófelvétel és egyéb szerzői mű kizárólag a mű szerzője, az előadók, illetve az Infoszféra Kft. írásbeli engedélyével terjeszthető, közvetíthető a nyilvánosság felé, illetve tehető nyilvánosság számára hozzáférhetővé online felületeken. A konferenciák videófelvételeinek letöltése szigorúan tilos! Az Infoszféra Kft., a szerző és az előadók a megjelentetett felvételek, szakmai anyagok írásbeli engedély nélküli felhasználását a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. tv. 36. § (2) alapján megtiltják.

Az ár tartalmazza az online videó tananyagot és az előadás anyagát letölthető pdf formátumban.

Technikai probléma esetén kérjük, hívja a 30-318-4455-ös telefonszámot!

Jelentkezési és részvételi feltételek:

1. A videokonferenciára/e-learning-re való jelentkezés az aktuális részvételi díj elfogadásának és egyben megrendelésnek minősül, ezért fizetési kötelezettséget von maga után.
2. A jelentkezésről online regisztrációs rendszerünk automatikus visszaigazolást küld a megadott e-mail címre, amely tartalmazza a megadott jelentkezési adatokat.
3. A részvételi díjról átutalásos számlát küldünk.
4. A bejelentkezéshez szükséges egyedi felhasználónevet, jelszót, és az anyag(ok) elérhetőségét a számla kiegyenlítése után küldjük majd el a megrendelőnek.
5. Az egyedi felhasználónevek az első belépéstől számított 30 napig érvényesek!

Felvétel dátuma:
2023. szeptember 14.
Széchenyi 2020