Nemes Orsolya

Nemes Orsolya

VEZETŐ TANÁCSADÓ, TRÉNER
Az előadás: Egy dia evolúciója
A PowerPoint nem rossz, csak jól kell tudni használni és iganis van élet a telezsúfolt diákon túl. Sőt, ott kezdődik igazán. Tévedés, hogy kreatívnak és grafikusnak kell lenni ahhoz, hogy szép prezentációkat tudj készíteni. Még ha azt is vallod magadról, hogy a design távolabb sem állhatna tőled, gyönyörű, letisztult prezentációkat fogsz tudni készíteni, miután megismered ezeket a trükköket – és még élvezni is fogod a szerkesztési folyamatot. Ez pedig nem csalás, nem ámítás, csupán lebontjuk, hogy mitől szép egy dia és hogyan épül fel.
Orsolya A Milestone Solutions Lab vezető tanácsadója, trénere, a TEDxYouth@Budapest és a TEDxDanubia előadója. 2014-től a TEDxYouth@Budapest előadóit felkészítő csapat tagja, valamint a HVG Business szerzője prezentációs ill. Y generációs témában. Prezentációit a slideshare.net, melynek kiemelt szerzője, főoldalon, Top Presentation of the Day-ként szokta publikálni. Generation Y című prezentációját a szerkesztőség 10 millió feltöltés közül a legjobb húsz közé választotta. Rendszeresen tart itthon és külföldön előadásokat, workshopokat és tréningeket. A Solutions Lab csapatával multinacionális vállalatokat, kkv-kat és startupokat támogat hatékony és emberközpontú szervezeti kultúra kialakításában. Prezentációs tréningje évek óta több hazai nagyvállalatnál is a munkatársak által legkedveltebb és leghasznosabbnak ítélt képzései között van. 2015-ben az 50 tehetséges magyar fiatal közé választották.
Legemlékezetesebb közönség?
Életem első nyilvános beszéde egy Pecha Kucha volt, ahol az előadó 20 slide-ot mutathat, és mindegyik slide-ról 20 másodpercet beszélhet. Sem többet, sem kevesebbet. Egy-egy előadás így pontosan 6 percet és 40 másdpercet vesz igénybe, tehát nagyon tudnod kell, mit akarsz mondani, ráadásul keményen tartanod kell a tempót. Annyit nevetett a közönség (a legtöbbet olyan helyen, ahol nem is számítottam rá), hogy már azt mondogattam magamban, hogy „ne nevessetek már, el fogok csúszni”, de szerencsére másodpercre sikerült tartanom a keretet. A végén még egy srác meg is kérdezte, hogy nincs-e kedvem stand-upolni (pedig nem annak szántam).
Legemlékezetesebb baki?
Az HBO Girls című sorozatának 3. évadjának sajtóvetítése volt az Aréna VIP mozijában. Mivel a generációk kutatásával is foglalkozom, felkértek, hogy beszéljek az újságírónak. Ahogy a nagykönyvben meg van írva, megcsináltam a közönségelemzést, azt mondták, hogy 30-40-esek ülnek majd be a vetítésre, akik semmit sem tudnak a témáról. Már szállingóztak az emberek, a nyitósilde-om kivetítve a nagyvásznon és láttom, hogy mindenki 20 és 30 között van. Volt öt percem a felvezető alatt, hogy a meglévő diasoromat fejben egy közönség-és sorozat-kompatibilisra komponáljam át, hiszen nekik nem ült volna az eredeti üzenet.
Egyetlen tanács egy kezdő előadónak?
Tollal-papírral állj naki az előadásodnak és először az üzenetedet és a struktúrát rakd össze, utána jön minden más.
Legmeghatározóbb előadás, amin részt vettél?
Pál Ferit a végtelenségig el tudom hallgatni, még úgy is, hogy szoktunk együtt dolgozni és többször hallottam már ugyan azt az előadását, de egyszer sem untam, mindig beszippant.

Széchenyi 2020