Még igényelhető az adókedvezmény

Az idén először a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elkészítette a magánszemélyek többségének a személyijövedelemadó-bevallás tervezetét.

Ha valaki a bevallási tervezetet május 22-ig nem hagyta jóvá, vagy nem módosította az adatokat, a tervezet automatikusan bevallássá vált. A nem érvényesített adókedvezmény igénybevételére még van lehetőség a bevallás önellenőrzésével.

A NAV által elkészített bevallási tervezetet május 22-ig lehetett jóváhagyni, módosítani, kiegészíteni. Aki ezt nem tette meg, annak a bevallási tervezet automatikusan érvényes személyijövedelemadó-bevallásává vált.

Ha ezt követően kiderül, hogy valakinek adótartozása van, amely eredhet többek között abból, hogy elfelejtette a neki járó adókedvezményt igénybe venni, azt még mindig megteheti és önellenőrzést nyújthat be. A 16SZJA bevallás önellenőrzésével utólagosan érvényesíthető az adókedvezmény (családi kedvezmény, első házasok kedvezménye, súlyos fogyatékosság kedvezménye).

Az önellenőrzés lényege a teljes adatcsere, ezért az önellenőrzést a bevallás helyes adataival kitöltve, teljes adattartalommal kell megismételni. A bevallás önellenőrzésére lehetőség van ügyfélkapun keresztül az eSZJA felületen online, az ÁNYK program használatával, vagy papíralapon. Az önellenőrzés mellé nem szükséges csatolni semmilyen saját igazolást.

Ha az önellenőrzés visszajáró összeget eredményez, akkor az adózónak döntenie kell, hogy más adónemre történő átvezetést kér vagy visszaigényli a teljes összeget. Utóbbi esetnél a belföldi postai címet vagy számlaszámot kötelező megadni a sikeres visszatérítéshez.


Széchenyi 2020