Nagy megtakarítási potenciál van az üzemanyag- és útiköltségekben a fuvarozóknak

Az üzemanyagárak és útdíjak összege jelentős megtakarítási potenciált jelent a fuvarozó vállalkozások számára – hívja fel a figyelmet az UTA Magyarország Kft. üzemanyagkártya szolgáltató cég.

Az Európa 40 országában tevékenykedő szolgáltató közleményében kifejti: a magyar közúti árufuvarozók, amelyek flottaüzemeltető vállalkozásokkal rendelkeznek, évente akár 1 milliárd forintot tudnának megtakarítani, ha a nemzetközi fuvarjaiknál készpénz helyett úgynevezett üzemanyagkártyával rendeznék a felmerülő üzemanyag-, autópálya- és szervizköltségeket.

A társaság számításai szerint egy 10 kamionból álló flottát üzemeltető, főleg Nyugat-Európa országaiba szállító fuvarozó vállalkozás évente akár 4,3 millió forintot takaríthat meg az üzemanyagkártya használatával.

Magyarországon ugyanakkor még mindig legalább 250 olyan, kis és középes fuvarozó vállalkozás üzemel, amely a nemzetközi útjain készpénzben fizeti az üzemanyag- valamint autópálya díjakat – jegyezték meg a közleményben.

A cég ismertette: a készpénzkímélő üzemanyagkártya használatával a fuvarozó cégek utólagosan finanszírozzák az autópálya-, üzemanyag-, szerviz- és parkolási költségeket, ugyanis a kártyaszolgáltató cégek utólagosan, egy összegben számlázzák ki a költségeket, amelyekre a cégek nagyobb összegű kedvezményt kapnak. A kedvezmény abból adódik, hogy a forgalmi kedvezmények és visszatérítések mellett a kártya tulajdonosa a kibocsátón keresztül vissza tudja igényelni minden külföldi költség általános forgalmi adó (áfa) tartalmát.

A Magyarországon működő nagy olajtársaságoknak jellemzően van üzemanyagkártya szolgáltatásuk, mellettük működnek a szervizkártya-szolgáltatók, ez utóbbiak szolgáltatása ugyanakkor kiterjed az üzemanyagra is. Az olajtársaságoktól független szervizkártya-szolgáltatók közül Magyarországon tevékenykedik az UTA Magyarország Kft. mellett a DKV és az Eurowag is. Az UTA által kibocsátott kártyák száma több ezer – közölték.

A Kleinostheim/Main székhelyű UTA a személy- és áruszállító vállalkozások részére kibocsátott tankoló- és szolgáltatási kártyák piacának egyik vezető szereplője, szolgáltatása lefedi Európát. A cég 40 európai országban több mint 54 000, Magyarországon pedig 550 elfogadóhellyel rendelkezik. Éves árbevétele eléri 3 milliárd eurót.


Széchenyi 2020