VÁMTARIFA besorolás a termékdíjban

A környezetvédelmi termékdíj nyilvántartásban és bevallásban érintett gazdálkodó szervezetek életében sokszor komoly gondot jelent a termékek besorolása. „Milyen terméket gyártok, forgalmazok valójában?”

Mivel a termékdíj törvény csak termékcsoportokat határoz meg, és ezekbe sorolja a termékdíj köteles termékeket, ezért ha egy szervezet a törvényi előírásoknak szeretne megfelelni, akkor a konkrét termék termékdíjköteles minősítését a Ktdt. 1. sz. mellékletében található vámtarifaszám-lista alapján kell elvégezni.

A törvény azt is kimondja, hogy a besorolás mindig a kötelezett feladata (és felelőssége). Ám a meghatározás sok esetben nem is olyan egyszerű.

Termékdíj szakértőnk, Debreczeni László előadása során a gyakorlatban jellemzően a kötelezett személyéről és a termékdíjköteles termékekről, valamint az azokkal folytatott tevékenységekről esik szó. Fontos az adott gyártási, kereskedelmi tevékenységhez jól illesztett „termékdíj adminisztráció és fizetési” megoldás, azonban ez mit sem ér, ha a gazdálkodó nem ismeri pontosan az adott terméket és annak csomagolását.

Áruismeret ás áruosztályozás nélkül teljesen felesleges a szóban forgó termékhez illeszteni a termékdíj-kötelezettség és a hasznosítási kötelezettség gazdálkodóra szabott megoldásait, hiszen mindennek az alapja a pontos tarifaszám megállapítása, melyhez egy sor tárgyi és személyi feltételnek kell együttesen fennállnia.

 

 

A helytelen vámtarifaszám megállapítása jelentősen befolyásolja a gazdálkodó adminisztrációs és pénzügyi terheit, míg a megfelelő áruosztályozás és vámtarifaszám megállapítása (ide értve a csomagolás részét képező csomagolószert is) biztosítja a stabil, megbízható működést. Ami a legfontosabb: pontos áruosztályozás, helyes vámtarifaszám megállapítása és a termék termékdíj érintettségének vizsgálata, esetleg a nem termékdíjköteles termékek részei, összetevői, amelyek lehetnek termékdíjban érintettek.

A megfelelő szakismeret biztosítja a stabil vállalati működést.

 

Jöjjön el konferenciánkra! Takarítson meg akár sok-sok milliót cégének!

Szakértőnk segít a kötelezetteknek a vámtarifaszámok helyes értelmezésében, a termékek besorolásában, hogy nyilvántartásuk és bevallásuk mindenben megfeleljen az szabályoknak

2017. március 28.
10:00 – 17:00
(Regisztráció: 9:30-9:55)
Hunguest Hotel MILLENNIUM ***

Főbb témakörök

 • Tarifaszámok szerepe a termékdíj szabályozásban
 • Áruazonosító szám szerepe, a vámtarifa használatának szabályai
 • Áruismeret szükségessége. Mit szükséges tudni a termékekről
 • Hogyan és milyen elvek mentén kell meghatározni egy termék vámtarifaszámát
 • Mit szükséges tenni, ha első látásra nem határozható meg a termék vámtarifaszáma
 • Ha eddig helytelen volt a vámtarifaszám, akkor mit kell és lehet tenni!
 • Alapanyagtól a késztermékig, számviteltől az adózásig. Számtalan részletkérdés tisztázása!
 • Csomagolószer önálló termékként, illetve csomagolás részeként!
 • Mit jelent a csomagolóeszköz, a csomagolóanyag és a csomagolási segédanyag a vámtarifaszám és a CsK kód meghatározásának szemszögéből! Papír, műanyag, fa, fém stb. alapanyagból készült csomagolószerek!
 • Kereskedelmi csomagolásnál az italokat érintő vámtarifaszám!
 • Az elektronikai berendezések, termékek áruosztályozása. Hogyan állapítható meg, hogy a termék tartalmaz-e elektronikai leven működő részeket! Alkotórész és tartozék ismérvei. Ipari és háztartási gépek, szerszámok, eszközök. Az elektromotortól, a kapcsolókig és relékig. 103 vámtarifaszám, illetve több száz elektronikai termék adózása!
 • Hogyan határozható meg a reklámhordozó papír termékdíj-kötelezettsége! Alapvető szabályok és kivételek! Prospektustól a szóróanyagokig!
 • Akkumulátor, gumiabroncs és kenőolajok, akár önálló termékként, akár gépek, berendezések részeként!
 • Egyéb műanyag termék, az egyéb vegyipari termék és az irodai papír ismérvei!
 • Hogyan változtak a termékdíjköteles termékek az elmúlt években! Mit kell tenni, ha visszamenőleg megállapításra kerül, hogy helytelen a vámtarifaszám.
 • Cikkszám, vámtarifaszám és KT, CsK kód szerepe a termékdíj-kötelezettség teljesítésében!
 • Vámtarifaszám ellenőrzése gazdálkodói és hatósági oldalról!
 • Ellenőrzés!? Hogyan és milyen szabályok alapján történik!
 • Szankciók az ellenőrzést követően!
 • Konzultáció a résztvevők kérdései alapján.

Részvételi díj

29.900 Ft + Áfa

Kedvezmények

50% kedvezménnyel 14.950 Ft/fő + ÁFA, ha egy cégtől többen jelentkeznek, vagy

40% kedvezménnyel 17.940 Ft/fő + ÁFA, ha jelentkezése március 24-ig beérkezik hozzánk.

A különböző kedvezmények nem összevonhatók!

Ebéd (igény esetén): 3200 Ft/fő + ÁFA

Jelentkezési és részvételi feltételek

Egyéb információk: Az ár tartalmazza az információs anyag és a reggeli frissítő, kávé költségét.

Az ebéd külön igényelhető, melyet az alap részvételi díj nem tartalmaz. Esetleges ebéd igényét a jelentkezési lapon jelezheti. A rendezvényeinken nyújtott étel-ital fogyasztás (a reggeli bekészítés, valamint igény esetén az ebéd), mint természetbeni juttatás után a közterheket a résztvevő cégnek kell megfizetni, ezért a számlánkban a költségeket megbontjuk.

Jelentkezési és részvételi feltételek:
1. A rendezvényre való jelentkezés az aktuális részvételi díj elfogadásának és egyben megrendelésnek minősül, ezért a rendezvény megvalósulása esetén fizetési kötelezettséget von maga után. A rendezvényről való távolmaradás nem mentesít a részvételi díj megfizetésének kötelezettsége alól.
2. A regisztrációról online regisztrációs rendszerünk automatikus visszaigazolást küld a megadott e-mail címre, amely tartalmazza a megadott jelentkezési adatokat.
3. Az átutalásos számlát a regisztrációt követően, 8 napos, de legkésőbb a rendezvény napjáig szóló fizetési határidővel, postai úton küldjük meg.
4. A rendezvényen csak azok az ügyfelek vehetnek részt, akik regisztráltak a rendezvényre, a részvételi díjat előzetesen megfizették, illetve a helyszínen bemutatják az átutalás elindításáról szóló dokumentumot, vagy a részvételi díjat a rendezvény helyszínén készpénzben kiegyenlítik.
5. Felhívjuk a regisztrálók figyelmét, hogy a rendezvényekről kép- és hangfelvétel, illetve fénykép készülhet. Ezeket a hang és képanyagokat nyomtatott és online anyagainkban, illetve a konferenciáról szóló tudósításban felhasználhatjuk.

Lemondási feltételek:
Lemondást csak írásban fogadunk el, legkésőbb a rendezvény előtt egy héttel. Határidőn belüli lemondás esetén a már esetlegesen átutalt részvételi díjat 100 %-ban visszatérítjük. A lemondási határidőt követően beérkezett regisztrációkat a rendezvény közelsége miatt visszamondani nem lehet.
Amennyiben a résztvevő nem jelenik meg a rendezvényen, a részvételi díjat nem áll módunkban visszafizetni, illetve a részvételi díjra vonatkozó követelésünk érvényesítésétől eltekinteni.
A résztvevő személyének módosítására határidő nélkül van lehetőség!

Lemondást csak írásban fogadunk el a következő elérhetőségen: info@infoszfera.hu

Széchenyi 2020