ÁFA 2017. – A 2017. évi áfa-változások, aktualitások – Számlázási kisokos 2016-2017.

Országos Adókonferencia

Szakmai napunk keretében átfogó, gyakorlati segítséget, szakmai tudás kapnak résztvevőink az áfa és számlázás támakörében. Szakértő előadónk az egész napos képzés keretében minden olyan témát körbejár, ami kérdéseket vet fel a mindennapi munka során. Felhívja a figyelmet, hogy mire kell odafigyelni, és gyakorlati példák bemutatása mellett könyvelést egyszerűsítő praktikus tanácsokat ad.

 

adokonferencia2017

2016. november 14.
9:00 - 16:30
(Regisztráció: 8:30 - 8:55)
Hunguest Hotel MILLENNIUM ***

Főbb témakörök

Számlázási kisokos 2016-2017.

 1. évközi törvényváltozások és hivatalos értelmezések
 • Az építési szabályok megváltozásának hatása az ingatlan áfára – egyszerű bejelentési eljárás áfa vonzata
 • Új szabály a hasznos alapterület számítására a lakóingatlan kedvezményes áfa kulcsú értékesítése kapcsán
 • A lakóingatlan értékesítés 5%-os adómértékének feltételei
 • Mikor 5%-os az építkezés során az áfa?
 • Adómérték alkalmazása ingatlanok esetében
 1. 2017-re vonatkozó változások
 • Kedvezményes áfa kulcsok
 • Adómérték csökkentések
 • Új tartalmi kellék a számlán
 • Adómérték csökkenés az étkezőhelyi szolgáltatásnál
 • Internet-hozzáférési szolgáltatásnál az adómérték csökkentés,
 • Baromfihús, tojás, tej értékesítésére vonatkozó adómérték csökkenés
 • A belföldi összesítő jelentés értékhatárának leszállítása, az összesítő szabályai
 • A számlázó rendszerek online bekötése
 • Turizmusfejlesztési hozzájárulás
 • Fordított áfa kiterjesztése
 • Új EU-s ingatlan fogalom és következményei
 • Egyéb változások ismertetése
 1. Problémás kérdések a folyamatosan teljesített (időszaki elszámolású) ügyletekszámlázásában
 • Teljesítési időpont
 • Hogyan kell számlázni, ha előre történik a fizetés, és hogyan, ha utólag?
 • Eltérő elszámolási időszakú ügyletek számlázása egy számlán vagy külön számlán
 • A folyamatosan teljesített ügyleteknél alkalmazandó számlakorrekciók, helyesbítések, pótlólagos kiszámlázások
 • A számla tartalmi kellékei
  • Fizetési kötelezettség keletkezése (azaz a teljesítésidőpontjának meghatározása
 • Gyakorlati alkalmazás problémái, példák
  • Mikor fordul elő az előleg számla és hogyan lehet kiküszöbölni?
  • Hogyan kell számlázni, ha a folyamatos teljesítésű ügylet egyben fordított adózású is?
  • A folyamatos teljesítés és a pénzforgalmi adózás.
  • Hogyan kell kezelni az utólagos helyesbítéseket, pótlólagos kiszámlázásokat a folyamatos teljesítésű számláknál?
  • Bérleti díj és közüzemi költség kiszámlázása külön számlán – példákkal
 1. A térítésmentes ügyletek kezelése – ingyenes termékátadás, ingyenes szolgáltatás, – mikor lehet áfa nélkül átadni terméket, szolgáltatást? Adóalap az ingyenes ügyletknél, Bizonylatolás, az áfa áthárítása, adólevonás
 1. A csereügyletek és kompenzációk kezelése – amikor nincs pénzmozgás – amikor nem a vevő fizet vagy nem az eladónak fizetünk
 1. kártérítés, kártalanítás, bánatpénz,óvadék, foglaló, előleg – elhatárolási problémák – Helyes számlázás – Mikor áfás és mikor nem – amikor pénzben fizetik és amikor természetben
 1. Az adóhatóság által újonnan elvárt partner ellenőrzési eljárás –Új kötelezettség minden áfa alanynálA szerződéses partner ellenőrzési mechanizmus Üzleti ellenőrzési eljárásMit vár el az adóhatóság a bejövő számláknál és a kimenő számláknál?Mivel küszöbölhető ki a fiktív számlák befogadása Új NAV útmutató és az EU bírósági gyakorlat hasznosítható eredményei – Az új Kúriai összefoglaló és ítéletek gyakorlati tanulságai
 1. Ki a felelős a számla hibájáért és milyen hibák javíthatóak – Felelősek vagyunk-e a partner adócsalása miatt – belföldi és közösségi ügylet esetén? A partner ellenőrzési eljárás valamint az adólevonás és a közösségi adómentes értékesítés kapcsolata – mikor felelős a számlabefogadó vagy a közösségi adómentesen számlázó a láncban történő adókijátszásért – szükséges és elvárható intézkedések az adóhatóság és a Kúria gyakorlata szerint – objektív és szubjektív felelősség – a „tudta”, „tudhatta” elvárhatósági szint az adólevonási jog és az adómentes közösségi számlázás megvonása során
 1. Az áfa nélküli vagyonátruházások feltétele, az apport, az üzletágátadás, a cég eladás áfa mentességének feltételei, a részvény átruházás, értékpapír befektetések kezelése –A portfolió átadás áfa kezelése >> A csoporton belüli finanszírozásnak milyen hátrányos következményei vannak az áfában? >> cégeladás áfa mentesen-mikor adómentes és mikor hatályon kívüli a cég eladás, fióktelep átadás, értékpapír átruházás?- Mikor kell arányosítani ezen ügyletek miatt a levonható áfát az egyébként adóköteles tevékenységet végzőnek és hogyan kerülhető ez el?
 1. Visszáru, teljesítés meghiúsulások, garanciális ügyletekáfa elszámolása – belföldön és határon átnyúlóan
 1. Adófizetési kötelezettség keletkezése, teljesítési időpontok

Teljesítési időpontok-főszabály >> Részletfizetés és részteljesítés különbözősége >> Zártvégű lízing ügyletek- bizományi és ügynöki konstrukciók számlázása – Fordított adózású ügyletek számlázása – Hogyan kell számlázni a közösségi adómentes érétkesítést – közösségi szolgáltatásokat – Közösségi beszerzést – ha termék és ha szolgáltatás – mi ezeken a számlákon a teljesítési időpont – melyik bevallásban kell szerepeltetni – milyen árfolyamot kell alkalmazni a forintosításnál – mi a teendő a határon átnyúló időszaki elszámolású (folyamatosna teljesített) ügyletnél?

 1. Árengedmények és árleszállítások számlázása

Mi a különbség az árengedmény és az árleszállítás között áfa és számlázási szempontból? Mikor szükséges, hogy minden érintett azonos feltételekkel részesüljön az árcsökkentésből és mikor nem? –- Áfa-alapot csökkentő árengedmények típusai >> Pénzbeli árengedmény >> Skontó >> Értékesített termék, szolgáltatás mennyiségére tekintettel adott engedmény >> Üzletpolitikai célú engedmény >> Természetbeni árengedmény >> Pontakciók, voucherek, utalványok az áfában az új voucher irányelvre is figyelemmel

 1. Az utalványok, voucherek pontakciók helyes áfa elszámolása
 1. Számlakorrekció szabályai

Számlakibocsátó és számlabefogadó >> Utólagos adóalap-csökkentés >> Tárgyi feltétele >> Fizetendő adó csökkentésének elszámolása >> A korrekciós számla befogadójának adóelszámolása – Melyik bevallásban veszi figyelembe a csökkenést és a növekedést a számlakibocsátó vagy befogadó?

Korrekciós számla kiállítása

A korrekciós és a csoportos korrekciós számla >>Helyesbítő számla, számlával egy tekintet alá eső okirat, érvénytelenítő számla, sztornőszámla, Alkalmazandó árfolyam >> Számlakorrekció a bevallásban >> Számszaki eltérések kezelése >> Kibocsátó fizetendő adójának csökkentése >> Érvénytelenség, hibás teljesítés, visszáru – Minőségi kifogás, előleg visszatérítés >> Göngyöleg, részletvétel meghiúsítás >> Téves adókulcs korrekciója >> Fordított adózású ügyletek korrekciója -, Befogadó levonható adójának csökkentése >> határon átnyúló ügyletek korrekciós szabályai – Külfölditől igénybevett szolgáltatás, importszolgáltatás, közösségi termékbeszerzés és fordított adózású ügyletek korrekciój >> Időszaki elszámolású ügyletek korrekciója >> Az elírások javítása >> A transzferár korrekciók kezelése >> Számlakorrekció határon átnyúlóan >> Esettanulmányok >> Számlakorrekcióknál, utólagos helyesbítéseknél mikor kell és mikor tilos önellenőrizni a számlakibocsátónak és a befogadónak?

 1. A devizás számláknál alkalmazandó árfolyam
 1. Számlázási szabályok határon átnyúlóan:

Közösségi, ill. export bizonylatok >> Külföldön teljesített ügyletek bizonylatolása >> Melyek a feltételei annak, hogy egy szolgáltatást külföldi teljesítés miatt áfa nélkül számlázzunk? – Melyek a feltételek a közösségbe kiszállított arú adómentes számlázására?

Külfölditől igénybe vett szolgáltatás 

Közösségbe irányuló termékeladások áfa mentes számlázásának feltételei-igazolások, bizonylatok, dokumentumok

Háromszögügylet és láncügylet számlázási szempontból? – Mi szerepel a számlán és a bevallásban a különböző szereplőknél?

Gyakorlati példák

Szakmai konzultáció

Részvételi díj

29.900 Ft + Áfa

Kedvezmények

50% kedvezménnyel 14.950 Ft/fő + ÁFA, ha egy cégtől többen jelentkeznek, és jelentkezésük november 10-ig beérkezik hozzánk.

40% kedvezménnyel 17.940 Ft/fő + ÁFA, ha jelentkezése november 10-ig beérkezik hozzánk.

A különböző kedvezmények nem összevonhatók!

 

Ebéd (igény esetén): 2800 Ft/fő + ÁFA

 

Jelentkezési és részvételi feltételek

Egyéb információk: Az ár tartalmazza az információs anyag és a reggeli frissítő, kávé költségét.

Az ebéd külön igényelhető, melyet az alap részvételi díj nem tartalmaz. Esetleges ebéd igényét a jelentkezési lapon jelezheti. A rendezvényeinken nyújtott étel-ital fogyasztás (a reggeli bekészítés, valamint igény esetén az ebéd), mint természetbeni juttatás után a közterheket a résztvevő cégnek kell megfizetni, ezért a számlánkban a költségeket megbontjuk.

Jelentkezési és részvételi feltételek:
1. A rendezvényre való jelentkezés az aktuális részvételi díj elfogadásának és egyben megrendelésnek minősül, ezért a rendezvény megvalósulása esetén fizetési kötelezettséget von maga után. A rendezvényről való távolmaradás nem mentesít a részvételi díj megfizetésének kötelezettsége alól.
2. A regisztrációról online regisztrációs rendszerünk automatikus visszaigazolást küld a megadott e-mail címre, amely tartalmazza a megadott jelentkezési adatokat.
3. Az átutalásos számlát a regisztrációt követően, 8 napos, de legkésőbb a rendezvény napjáig szóló fizetési határidővel, postai úton küldjük meg.
4. A rendezvényen csak azok az ügyfelek vehetnek részt, akik regisztráltak a rendezvényre, a részvételi díjat előzetesen megfizették, illetve a helyszínen bemutatják az átutalás elindításáról szóló dokumentumot, vagy a részvételi díjat a rendezvény helyszínén készpénzben kiegyenlítik.
5. Felhívjuk a regisztrálók figyelmét, hogy a rendezvényekről kép- és hangfelvétel, illetve fénykép készülhet. Ezeket a hang és képanyagokat nyomtatott és online anyagainkban, illetve a konferenciáról szóló tudósításban felhasználhatjuk.

Lemondási feltételek:
Lemondást csak írásban fogadunk el, legkésőbb a rendezvény előtt egy héttel. Határidőn belüli lemondás esetén a már esetlegesen átutalt részvételi díjat 100 %-ban visszatérítjük. A lemondási határidőt követően beérkezett regisztrációkat a rendezvény közelsége miatt visszamondani nem lehet.
Amennyiben a résztvevő nem jelenik meg a rendezvényen, a részvételi díjat nem áll módunkban visszafizetni, illetve a részvételi díjra vonatkozó követelésünk érvényesítésétől eltekinteni.
A résztvevő személyének módosítására határidő nélkül van lehetőség!

Lemondást csak írásban fogadunk el a következő elérhetőségen: info@infoszfera.hu

Széchenyi 2020