Az online pénztárgépek akadálymentesítését szorgalmazza az ombudsman

Az online pénztárgépek akadálymentesítését szorgalmazza vakok és gyengénlátók számára az alapvető jogok biztosa – közölte az ombudsman hivatala csütörtökön.

A közlemény szerint egy látássérült masszőr fordult Székely Lászlóhoz, mert nem tudta használni a 2017. január 1-jétől kötelezően alkalmazandó online pénztárgépet, mivel az eszköz nem akadálymentesített.

Az ombudsman szerint alapjogi visszásságot okoz és a Fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló egyezményben (CRPD) meghatározott nemzetközi kötelezettségeknek sem felel meg az az előírás, hogy vak és gyengénlátó vállalkozók, munkavállalók is csak online pénztárgéppel tehetnek eleget nyugtaadási kötelezettségüknek, holott ez a berendezés nem akadálymentes.

A biztos szerint a CRPD rendelkezései alapján az online pénztárgépek akadálymentessége garantálná a vak és gyengénlátó emberek munkához való jogának érvényesülését. Az akadálymentesség biztosításának hiányában az online pénztárgép használatának előírása nem egyeztethető össze az egyenlő bánásmód követelményével, valamint a CRPD rendelkezéseivel – állapította meg.

Székely László ajánlásában a nemzetgazdasági miniszter mielőbbi intézkedését kérte, a tárca pedig válaszában együttműködési szándékáról tájékoztatta az ombudsmant. Közölték, hogy az online pénztárgépek akadálymentesítését garantáló követelmények meghatározásakor a minisztérium számít a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége (MVGYOSZ) fejlesztési javaslataira.


Széchenyi 2020