Egyszerűbbé válik jövőre a kezességvállalás

Új mérföldkövet jelent a kezességvállalás eljárásában jövő januártól az úgynevezett portfóliógarancia bevezetése, amely jelentősen egyszerűsíti az ügyintézést, hiszen a bankok saját maguk dönthetnek a garanciaintézmény bevonásáról, amelyről csak egy egyszerű adatszolgáltatást kell küldeniük – közölte a Garantiqa Hitelgarancia Zrt.

Kezességvállalás – A Magyarországon egyedülálló eljárás bevezetését az Európai Beruházási Alappal idén októberben kötött megállapodás teszi lehetővé – áll a közleményben. Búza Éva, a társaság vezérigazgatója kiemelte: a portfoliógarancia konstrukcióra nagy volt az igény a kereskedelmi bankok részéről, így már a viszontgarancia megállapodás aláírását megelőzően nekiláttak az eljárások kidolgozásának.

A COSME nevű program keretében, mintegy 3500 hazai kis- és közepes vállalkozás (kkv) juthat, mintegy 80 milliárd forintnyi hitelhez a Garantiqa segítségével.

A program keretében akár egymilliárd forint összegű hitelek is garantálhatóak, ami elsősorban a fejlesztési hiteleknek kedvezhet. A Garantiqa közleményében arra is kitérnek: a társaság kezességvállalási állománya a kkv-hitelezés bővülésénél is nagyobb ütemben, évi szinten csaknem 25 százalékkal nő. Ma már minden hetedik kkv-hitel a Garantiqa kezességvállalásával jön létre – emlékeztetnek.

A Garantiqa kezességvállalása segítségével kihelyezett hitelportfolió volumene idén meghaladja a 670 milliárd forintot, 2021-re pedig az 1000 milliárd fölötti kihelyezés a cél.


Széchenyi 2020