Egyszerűsödhet a civil szervezetek bejegyzési eljárása

A civil szervezetekkel kapcsolatos bejegyzési és változásbejegyzési eljárások jövő évtől tervezett egyszerűsítéséről számolt be a nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár szerdán Kaposváron.

Fülöp Attila elmondta: az Országgyűlés várhatóan még az idén elfogadja azt a javaslatot, amelynek köszönhetően 2017-től az ügyészségtől a bírósághoz kerül a civil szervezetek törvényességi felügyelete, megszűnik a sokszori hiánypótlás és jogszabályban rögzítik a bejelentéshez szükséges okiratokat.

A tervezett változások között szerepel az is, hogy ha a bíróság az egyszerűsített eljárásban a rá irányadó határidőt elmulasztja és további 30 napon belül sem történik bírósági intézkedés, automatikusan megtörténik a szervezet bejegyzése. A bejegyzést és a módosítást érintő változtatásoktól azt várják, hogy az eljárások rövidebb ideig tartanak, kevesebb adminisztrációval járnak és olcsóbbak lesznek a civilek számára. Magyarországon mintegy 60 ezer egyesület, alapítvány van, ezeknek mintegy fele működik, kétharmad részük a kultúra, a szabadidő, a sport, vagy szociális, egészségügyi területen vállal feladatokat.


Széchenyi 2020