Az illeték részletekben is fizethető

A magánszemélyek – életkoruktól és a lakás forgalmi értékétől függetlenül – első lakástulajdonuk, vagy tulajdoni hányaduk megszerzésekor legfeljebb egy év alatt,az illeték havonta egyenlő részletekben fizethető meg.

Első lakástulajdon szerzőnek az számít, akinek nincs és korábban sem volt lakástulajdona, lakástulajdonban 50 százalékot elérő tulajdoni hányada, lakástulajdonhoz kapcsolódó vagyoni értékű joga. Az illeték részletfizetés nem jár automatikusan, azt kérni kell a NAV-tól a ’B400-as adatlapon. Ebben az esetben a részletfizetésről a hivatal az illetéket kiszabó fizetési meghagyásban rendelkezik.

A részletfizetés utólag a fizetési meghagyás kézhezvételét követő 15 napon belül is kérhető.

A kérelemben szerepelnie kell, hogy a magánszemély első lakástulajdonát szerezte meg, és legfeljebb 12 havi részletfizetési kedvezményt kér. A kérelem beküldhető postán, vagy személyesen is leadható a NAV ügyfélszolgálatain.A fizetési határidőket pontosan be kell tartani, mivel ha az adózó az esedékes részletet nem fizeti be időben, a részletfizetési lehetőséget elveszíti, és a tartozást egy összegben kell megfizetni. Ilyenkor a NAV a fennmaradó tartozásra az eredeti fizetési határidőtől késedelmi pótlékot számít fel.

Ha az adózó nem jogosult erre a speciális részletfizetési kedvezményre, úgy az általános szabályok szerinti fizetési kedvezményt kérheti.


Széchenyi 2020