Megkezdődött a mezőgazdasági támogatások előlegeinek fizetése

Hétfőn megkezdte a 2016-os mezőgazdasági támogatások előlegeinek kifizetését a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH).

A kifizetések a SAPS (területalapú támogatás) előlegének utalásával indultak, az MVH összesen 11 jogcímre fizet előleget. A közvetlen támogatások kerete idén 415 milliárd forint, az átmeneti nemzeti támogatások összege 26 milliárd forint.

A közvetlen támogatások közül az SAPS, a zöldítés, a kistermelők, a fiatal gazdálkodók, a tejhasznú tehéntartás, a hízottbika-tartás és az anyajuhtartás támogatásának előlegét fizetik ki, míg az átmeneti nemzeti támogatások közül az anyajuhtartás, a termeléstől elválasztott tejtámogatás, a termeléstől elválasztott hízott bika és a termeléstől elválasztott szarvasmarha extenzifikáció támogatásának előlegét folyósítják.

Minden eddiginél több jogcímre fizetnek előleget (tavaly ez a szám 8 volt), s ennek az évnek az újdonsága, hogy a kistermelői támogatásra, illetve a fiatal gazdák támogatására jogosultak is részesülhetnek az előrehozott kifizetésekből.

Az előlegek kifizetése a SAPS utalásával kezdődött, és mintegy 60 ezer gazdálkodóhoz jut el hétfőn, ami a 123 ezer jogosult mintegy fele. Az SAPS teljes összege 2016-ban 127 milliárd forint. Az uniós szabályozás értelmében az MVH a kifizetéseket jogcímenként külön utalja a jogosultak számlájára, így az SAPS és a zöldítés előlegét is külön-külön kapják a gazdálkodók. A zöldítés előlegét keddtől utalják, első körben 21 600 jogosulthoz 4,3 milliárd forint jut el a 125 milliárd forintból. Év végéig a teljes agrártámogatási összeg csaknem felét kívánják eljuttatni a gazdálkodók számára.

Minden támogatás esetében az előlegek fizetése november 30-ig folyamatos, a támogatásokat több részletben fizetik ki. Azt követően, egészen jövő év közepéig tartanak a kifizetések az ellenőrzések függvényében.


Széchenyi 2020