MFB: június 1-jétől szünetel a kapacitásbővítő pályázatok befogadása a kombinált hitelprogramban

Június 1-jétől a jelentős számú kérelem miatt átmenetileg szünetel a pályázatok befogadása a kapacitásbővítő beruházásokat támogató kombinált hitelprogramban – jelentette be csütörtökön az MFB Magyar Fejlesztési Bank.

Az MFB közleményében kifejti: a vártnál gyorsabb ütemben halad az uniós források közvetítése. A tavaly májusban, 70 milliárd forintos kerettel meghirdetett, első nulla százalékos kamatozású, versenyképességet növelő hitelprogramon túl az idén februártól elérhető, 112,5 milliárd forintos, a mikro-, kis- és középvállalkozások kapacitásbővítő beruházásait támogató kombinált hitel esetében is olyan sok kérelem érkezett, hogy szüneteltetni kell a pályázatok befogadását.

Jelentős az érdeklődés az élelmiszeripari komplex beruházások támogatására szolgáló kombinált hitel iránt is, ahol a források csaknem 52 százalékára érkezett pályázat, valamint a felhőalapú vállalati szolgáltatások és IKT megoldások fejlesztését célzó kombinált hitel esetében is, amelynél a rendelkezésre álló keret 67 százalékát igényelték eddig a vállalkozások. A még elérhető, nyolc kombinált termék összesített adatai alapján a forráskeret több mint ötven százalékára érkezett be pályázat, ami jól mutatja a terméktípus népszerűségét – írják.Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára szerint – akit a közlemény idéz – az értékesítési adatok igazolják a kormány álláspontját, amely szerint a visszatérítendő uniós forrásoknak fontos szerepük van a gazdaságfejlesztésben, egyben arra is rámutatnak, hogy a programokban meghatározott célok valóban találkoznak a vállalkozások igényeivel.

Az MFB a közleményben kitér arra is, hogy a vállalkozásoknak szánt programok mellett folyamatos az érdeklődés az alig több mint egy hónapja indított, a lakóépületek energiahatékonyságának és a megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitelprogram iránt is. A nulla százalékos kamatozású hitelből a természetes személyek maximum 10 millió, a társasházi és lakásszövetkezeti kölcsönfelvevők pedig maximum 7 millió forintot igényelhetnek.

Az érdeklődők számára az mfbpont.hu oldalon elérhető egy előzetes hiteligénylés vizsgálati felület, amelynek segítségével az ügyfelek már a hiteligénylés előtt tájékozódhatnak a lehetőségekről – hívja fel a figyelmet az MFB.

Kitérnek arra is, hogy tovább bővül a jelenleg 442 elemből álló MFB Pontok hálózata, 2017-ben újabb 200 újabb MFB Pont nyílhat meg a közbeszerzésen nyertes hitelintézeti partnerek fiókjaiban.A hitelprogramokról a Széchenyi2020 honlapon, illetve az mfbpont.hu oldalon találhatóak részletes információk.Kérje


Széchenyi 2020