MNB: az Erste Bank is kínálhat minősített fogyasztóbarát lakáshiteleket

Az Erste Bank Hungary Zrt. is folyósíthat a jövőben minősített fogyasztóbarát lakáshiteleket – közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

A jegybank hozzáteszi, hogy a pozitív elbírálást követően a minősített hiteltermékek kihelyezése az Erste döntésétől függ, de akár azonnal megkezdheti azok nyújtását. Az újabb sikeres pályázattal tovább nő a minősített termékeket kínáló hitelintézetek köre, így a fogyasztók még több intézmény kínálatából választhatják ki a számukra legkedvezőbb lakáshitelt.

Az MNB Pénzügyi Stabilitási Tanácsa a minősítési keretrendszer megalkotásával sztenderdizált, egyszerűen összehasonlítható és fogyasztóbarát jellemzőkkel bíró lakáshitel-termék elterjesztését tűzte ki célul. A testület – a pénzintézetekkel konzultálva – május közepén határozta meg a minősített fogyasztóbarát lakáshitelek főbb jellemzőit. E hitelek kamatfelára nem haladhatja meg a 350 bázispontot, a folyósítási díj legfeljebb a hitelösszeg 0,75 százaléka, de maximum 150 ezer forint lehet. Az előtörlesztési díj nem haladhatja meg az előtörlesztett összeg 1 százalékát, a lakástakarék-pénztári betétből pedig az előtörlesztés a szerződés szerint elérhető megtakarítás és a hozzá kapcsolódó állami támogatás mértékéig díjmentes. A hitelbírálat határideje az értékbecslés rendelkezésre állását követően 15 munkanap.

A 2017. május 19-én közzétett feltételek alapján a minősítés elnyerésére 2017. június 1-jétől pályázhatnak a hitelintézetek. A minősített fogyasztóbarát lakáshitel címet elsőként az FHB Kereskedelmi Bank terméke nyerte el, amely július elejétől már igényelhető a hitelintézet fiókjaiban. Az FHB Kereskedelmi Bank a Takarék csoport kereskedelmi bankja.

Ezt követően az MNB 50 takarékszövetkezet pályázatát fogadta el a minősített fogyasztóbarát lakáshitelek forgalmazására.


Széchenyi 2020