NAV: június 30-ig kellett átvenni az új jövedéki engedélyeket

Június 30-ig kellett átvenni és kitölteni a jövedéki engedélyes gazdálkodónak az ügyfélkapura érkező új jövedéki engedélyeket a július elsejével hatályos törvény szerint – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) csütörtökön.A NAV közleménye szerint az adóhatóság már megküldte az adózók nyilatkozatában megjelölt értesítési ügyfélkapus tárhelyre az új engedélyeket.

Hozzátették: az új jövedéki szabályozás szerint ahhoz, hogy a jövedéki típusú engedélyesek tevékenységüket július 1-je után is folyamatosan végezhessék, az engedélyeket meg kell újítani.

A hivatal korábbi közlése szerint több változást hoz az új törvény a jövedéki szabályozásban.

A sokféle adóraktári engedélytípus helyett az új szabályozás egyféle adóraktári engedélyt ismer, de a jövedéki termékek továbbra is adóraktárban állíthatók elő és tárolhatók az adófizetésig. Szintén július 1-jétől az adóraktár-engedélyeseknek napi bontásban kell adatot szolgáltatniuk az adóhatóságnak – közölték.

A jövedéki ügyek néhány kivételével csak elektronikusan intézhetők. Papíralapon lehet intézni a magánfőzők bejelentési kötelezettségét, valamint a párlat adójegy igénylését, a külföldi személyek jövedéki ügyét, a hivatalból magánszeméllyel szemben indított és lefolytatott jövedéki ügyet, illetve a kizárólag bérfőzést végző adóraktár nyilvántartás-vezetését, adatszolgáltatását – tették hozzá.

A NAV szerint jelentős változás a korábbi szabályhoz képest, hogy a jövedéki kiskereskedő jövedéki terméket készpénzfizetéssel nem szerezhet be. Ez alól kivétel az adóraktárból vagy kisüzemi bortermelőtől történő beszerzés, maximum 200 ezer forintig.

Az ügyintézésekhez szükséges elektronikus nyomtatványok, illetve az új jogszabállyal kapcsolatos információs füzetek és egyéb tájékoztatók elérhetők a www.nav.gov.hu oldalon.


Széchenyi 2020