Nyáron gyakrabban ellenőrzik az utazási irodákat

Budapest Főváros Kormányhivatala (BFKH) kereskedelmi hatóságként folyamatosan, egész évben ellenőrzi a Magyarországon letelepedett, utazásszervezői tevékenységet folytató vállalkozásokat, de a legtöbb ellenőrzést a nyári utaztatási főszezonban végzi – közölte Budapest Főváros Kormányhivatala.

A tájékoztatás szerint a nyári utaztatási főszezont megelőzően, május 31-ig az 593 érintett utazási vállalkozó köteles volt a kormányhivatal felé bejelenteni a tavalyi, számviteli törvény szerint elszámolt, utazásszervezői tevékenységéből származó nettó értékesítési árbevételét. Ennek alapján valamennyi működő utazásszervező esetében felülvizsgálják a 2017. évre igazolt vagyoni biztosítékokat. Az eddigi adatok szerint a biztosíték emeltetés mértéke meghaladja a 221 millió forintot.

Az ellenőrzések elsődlegesen az utazók befizetéseinek biztonságát, valamint az utazásszervező fizetésképtelensége esetén az utasok hazaszállításának és kényszerű kint tartózkodásának költségeit fedező, megfelelő mértékű vagyoni biztosíték meglétét vizsgálják.

A már lezárt vizsgálatok során nem vonták vissza egy cég jogosultságát sem – írták.

A vagyoni biztosíték mértéke függ az értékesíteni kívánt utazások jellegétől, így például, belföldről külföldre, külföldről külföldre történő utaztatás esetében a vagyoni biztosíték összege nem lehet kevesebb a tervezett nettó árbevétel 12 százalékánál, de legalább az ötmillió forintot el kell érnie. Amennyiben az előbb említett utazások valamelyikét az irdoda úgy értékesíti, hogy ahhoz charterjáratot vesz igénybe vagy a garantált szerződésből származó kötelezettségei az árbevétel 25 százalékát meghaladják, akkor a vagyoni biztosítéknak az értékesítési nettó árbevétel 20 százalékát, de legalább húszmillió forintot el kell érnie.

Belföldről belföldre történő utazást tartalmazó utazási csomag értékesítése esetén a vagyoni biztosíték mértéke a szolgáltatás értékesítéséből származó tervezett értékesítési nettó árbevétel 3 százaléka, de legalább ötszázezer forint.


Széchenyi 2020