Nyugdíjbiztosítás: az adójóváírást az szja-bevallásban kell igényelni

Az államilag támogatott nyugdíjbiztosítás mellé járó adójóváírást a személyi jövedelemadó (szja) bevallásban kell igényelni, mert az nem jár automatikusan – hívta fel a figyelmet közös közleményében az Union Biztosító és az Erste Biztosító.

Nyugdíjbiztosítás – Bóna Katalin, az Union ügyvezető igazgatója a közleményben kifejtette: az igénylést a biztosítótól kapott díjigazolás alapján kell kitölteni, ezt az igazolást a biztosítók jogszabály szerint legkésőbb február közepéig postázzák. Aki azonban február végéig sem kapja meg az előző évi befizetésekről szóló dokumentumot, az a biztosítója ügyfélszolgálatán kérje annak pótlását – tette hozzá.

A tavalyelőtt bevezetett nyugdíjbiztosítási támogatás keretében az állam az ügyfelek tárgyévi befizetéseinek 20 százaléka után, több szerződés esetén is legfeljebb évi 130 ezer forintig adójóváírást fizet. Tavaly év végéig már mintegy 120 ezren köthettek államilag támogatott nyugdíjbiztosítást, közülük több mint 50 ezren első alkalommal vehetik igénybe az előző évi befizetéseik után járó adójóváírást.

Az adóhatóságnak az adóbevallás beérkezésétől számítva 30 napja van az adójóváírás átutalására, feltéve, hogy a bevallás hibátlan volt. Az alacsonyabb jövedelműeknél előfordulhat, hogy más adókedvezmények igénybe vétele miatt az adó már nem elegendő a teljes körű adójóváíráshoz, ekkor a visszaigénylésben csak csökkentett összeg igényelhető – közölték.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy az ügyfél időben rendezze esetleges adó- vagy járuléktartozását, mivel ez is akadályozhatja, hogy az adóhivatal időben utalja az összeget.


Széchenyi 2020